Veelgestelde vragen over stomen

Wat is stomen?

Voor het reinigen is “stomen” niet de juiste benaming; Dit moet eigenlijk chemisch reinigen zijn. Het chemisch reinigen gebeurt in gesloten machines, te vergelijken met een soort grote wasmachines. Het vuil en de vlekken worden verwijderd met zeep en een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen waardoor de stof niet gaat krimpen of vervilten. Stoom wordt gebruikt bij de afwerking: het strijken en persen.

Is chemisch reinigen duurzaam?

Door een professionele behandeling van het artikel wordt de levensduur verlengd. Het gereinigde artikel is weer als nieuw, zonder enig verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. Zo beschouwd is professionele textielreiniging al een duurzame activiteit: het artikel gaat langer mee. Maar ook het reinigingsproces zelf is duurzaam. Door toepassing van moderne technieken en machines wordt voorkomen dat oplosmiddelen in het milieu (water en/of lucht) terechtkomen. Ook wordt steeds gezocht naar milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare oplosmiddelen die in het reinigingsproces de gewenste kwaliteit leveren.

Kunnen gestoomde goederen gaan krinmpen?

Stoomgoed kan krimpen tijdens de professionele reiniging. Er kan sprake zijn van een relaxatiekrimp tot 3%.

Slijt mijn kleding van stomen?

Nee, integendeel: regelmatig laten reinigen van uw kledingstuk voorkomt slijtage. Juist het vuil dat (te lang) in de stof blijft veroorzaakt slijtage.

Gaan alle vlekken er uit?

Natuurlijk doen wij onze uiterste best om alle vlekken te verwijderen. Vlekken worden van te voren beoordeeld, vervolgens met het juiste oplosmiddel behandeld en gereinigd. Wanneer de vlek er niet uit is na de reiniging wordt het procédé herhaald. Meestal geeft het dan wel een goed eindresultaat. Soms lukt het ons, ondanks al onze inspanningen, helaas niet om een vlek te verwijderen.

Geven jullie garantie op de reiniging?

Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers NETEX, de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal Kwaliteitscertificaat.
Indien u een klacht heeft zijn de voorwaarden van de Netex een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling) en bij de Geschillencommissie Textielreiniging (onafhankelijke geschillencommissie)

In mijn te reinigen artikel bevindt zich geen wasetiket. Is dit erg?

Het wasetiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. In de praktijk blijkt dat de leverancier zelden een wasetiket aanbrengt. Voor ons is dit geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke grondstof uw stoomgoed bestaat (wol, katoen, kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw stoomgoed en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.

Moet ik eerst zelf de vlek behandelen?

Het is beter om niet eerst zelf de vlek te behandelen. Vaak dringt de vlek dan dieper in de vezel; het zal voor ons moeilijker worden om de vlek dan geheel te verwijderen. Ook kunt u de stof beschadigen zodat er een lichte plek of kring overblijft.

Hoeveel kost het stomen van mijn stoomgoed?

Prijslijst Stomerij Sassen, Haarlem (pdf)

Meer vragen?

Bekijk de veelgestelde pagina's op onze andere websites: